Fågelsmitta mellan människor bevisad

När människor kan smitta varandra med influensavirus från fågel ökar risken för att ett dödligare virus skapas.
Publicerad

Under 2004 spreds så kallad fågelinfluensa i åtta asiatiska länder. Då smittades 44 människor (varav 32 dog) av sjuka fåglar. I New England Journal of Medicine rapporteras nu om det första bevisade fallet av dödande smitta mellan människor.

Det skedde i Thailand i höstas, och den avlidna var mor till en flicka som insjuknat efter att ha smittats av fåglar. Modern vårdade flickan utan skyddsutrustning och avled sedan i lunginflammation. Även flickans moster insjuknade, men hon överlevde. Hos båda kvinnorna fann läkarna influensavirus av typen H591.

Smitta mellan människor ökar risken för en pandemi, det vill säga en mycket smittsam sjukdom som sveper över världen. Om en person som smittas med fågelinfluensavirus samtidigt bär på mänskliga influensavirus kan de olika virustyperna utbyta genetiskt material. I värsta fall skapas ett virus som är mycket smittsamt mellan människor, men mot vilket vi saknar både vaccin och verksam behandling.

Men det finns inte någon anledning till panik, anser Annika Linde, professor i klinisk virologi vid Smittskyddsinstitutet. En orsak är att det krävs stora förändringar för att ett virus ska öka sin smittsamhet.

– I de få fall där människor faktiskt smittats har de varit utsatta för mycket stora virusdoser, vare sig de hanterat sjuka fåglar, deras virusbemängda avföring eller sjuka människor. Det som krävs för ökad smittsamhet är att viruset förändrar sin ytstruktur, så att det lätt kan ta sig in i människoceller. Sådana förändringar kan naturligtvis ske, men har troligen inte skett ännu för i så fall skulle vi se en snabb ökning av antalet smittade, säger hon och fortsätter:

– Sars-utbrotten under 2003 var en bra generalrepetition av den situation vi står inför nu. Då reagerade Världshälsoorganisationen och enskilda länder mycket snabbt och lyckades isolera de människor som smittats och kunde på så sätt begränsa sjukdomen.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor