Följ med Forskning & Framsteg till Östafrika!

I vinter reser vi till Tanzania och Kenya och vårt afrikanska ”urhem”.

Text Jan Moby
Publicerad

Vi besöker utgrävningsplatsen Olduvai Gorge och forskningsinstitutionen Louis Leakey Memorial där vi får en föreläsning av Meave Leakey, en av dagens främsta experter på människans förhistoria. Vi kommer också att få uppleva Afrikas fantastiska natur med massor av storvilt i berömda nationalparker som Serengeti och Ngorongorokratern.

Tid: Vintern 2005/2006
Pris: 28 900 kronor.

Läs det kompletta programmet under länken i spalten till höger. Du kan även beställa information på reseinfo@fof.se eller ringa Monika Lykvist på tel 08-55 60 69 08.

Tanzania och Kenya vintern 2005/2006

Framförallt har familjen Leakey i Kenya bidragit till vår kunskap om de tidigaste människorna och deras förfäder. Louis och Mary Leakey började göra utgrävningar i Olduvaiklyftan i norra Tanzania redan på 1930-talet. Deras son Richard Leakey följde i föräldrarnas fotspår, och tillsammans med sin hustru Meave har han gjort banbrytande upptäckter vid Turkanasjön.

Resan till våra afrikanska rötter går till både Tanzania och Kenya med besök dels på utgrävningsplatsen Olduvai Gorge, dels på forsknings-institutionen Louis Leakey Memorial. Vi kommer att besöka Kenyas nationalmuseum med världens största samling fossila hominider och lyssna på en föreläsning av Meave Leakey, som är en av nutidens främsta experter när det gäller människans förhistoria.

Du kommer också att få uppleva Afrikas natur i berömda nationalparker som Serengeti och Ngorongorokratern. Det blir med andra ord en kunskapsresa i ordets rätta bemärkelse.

Preliminärt Program

Dag 1: Avresa.
Avresa med SAS och Kenya Airways till Kenya.

Dag 2: Arusha

Ankomst till Nairobi på morgonen. Planbyte för fortsatt flygresa till Arusha i Tanzania. Efter pass- och tullformaliteter fortsätter vi till Mount Meru Novotel för inkvartering. Det blir en kort stadsrundtur i Arusha, som är centralort och ekonomiskt centrum i norra Tanzania. Staden har ett vackert läge vid foten av Mount Meru, och det omgivande jordbrukslandskapet präglas av stora kaffe-odlingar.

Staden är känd för Arushadeklarationen av år 1967, och på senare år har den blivit omtalat på grund av de rättegångar som här pågår i FN:s regi mot de ansvariga för folkmordet i Rwanda 1994. Resans antropo-logiska tema inleds under eftermiddagen med en idéhistorisk resumé från Carl von Linné till Meave Leakey.

Dag 3: Tarangire

Avresa efter frukost till Tarangire National Park med dungar av akacieträd och öppna grässavanner. Majestätiska baobabträd ger landskapet en ålderdomlig prägel. Enligt många afrikanska legender uppstod människo-släktet ur ett baobabträd. Förutom elefanter, lejon och annat storvilt finns i Tarangire också en sällsynt oryxantilop, fringed eared oryx. Efter-middagen ägnar vi åt djurobservationer i Tarangire. Övernattning på Tarangire Safari Lodge i stora bekväma tält.

Dag 4: Tarangire och Ngorongoro

Tidigt ger vi oss ut i Tarangire för att möta gryningen på den afrikanska savannen. Vid den här tiden på dygnet har ofta de stora kattdjuren avslutat sin jakt och med tur kan vi få se en grupp lejon vid ett fällt byte.

Efter lunchen fortsätter vi mot högländerna väster om Stora Riftdalen och Ngorongorokratern. Övernattning på Ngorongoro Wildlife Lodge med utsikt över kratern. Med en kikare kan man sitta på altanen och studera det rika djurlivet nere på bottnen.

Dag 5: Ngorongoro

När vi vaknar denna morgon har vi utsikt över Ngorongorokratern, som är en sedan länge utslocknad vulkan med en diameter på ca 20 km. De branta sidorna gör att kraterbottnen är ett ekologiskt system med både gräsätare och rovdjur som lever i en känslig balans med varandra. En liten spillra av den sällsynta svarta noshörningen har här funnit en fristad, och vi hoppas få möta dessa. Dagen ägnas åt en utflykt i kratern, och vi tar oss med terrängfordon till kraterns botten för att uppleva djurlivet. Övernattning på Ngorongoro Wildlife Lodge.

Dag 6: Ngorongoro till Serengeti

Safarin fortsätter västerut genom Masailandet mot de enorma grässlätter som kallas Serengeti. Utmed vägen besöker vi Olduvai Gorge, som är belägen strax norr om huvudvägen mellan Serengeti och Ngorongorokratern. Olduvai Gorge är en 50 km lång klyfta i Saleislätten som skapats av en förhistorisk flod. Här har ett stort antal fynd av fossila hominider gjorts, och här finns en av de viktigaste utgrävningsplatserna när det gäller att finna pusselbitarna till människans ursprung. Vi tittar på utgrävningsområdet och det lilla museum som upprättats för att beskriva forskningsarbetet i Olduvai Gorge.

Det blir också en föreläsning om betydelsen av Olduvai Gorge, för att forskningen inom paleoantropologin skulle skifta fokus från Asien till Östafrika och de fynd som orsakade denna omorientering. Därefter fortsätter vi mot Nabi Hills, som är infarten till Serengeti och så småningom når vi fram till Seroneradalen. Övernattning på Seronera Wildlife Lodge.

Dag 7: Seroneradalen

Dagen ägnas åt viltobservationer i Seroneradalen, som är ett av Afrikas rovdjurstätaste områden. Här finns gott om lejon, gepard och leopard. Stora hjordar av gräsätare vandrar mot en oändlig horisont. Hyenor, schakaler och gamar följer i savannviltets fotspår. Landskapet är platt, och i fjärran reser sig blånande bergskedjor.

Serengeti med sina stora grässavanner blev berömt genom Bernard Grzimeks bok ”Serengeti får inte dö”, och många filmer som handlar om Afrikas natur är inspelade i detta gränslösa slättland. Inget annat område i världen kan uppvisa sådana koncentrationer av gräsätare och rovdjur som Serengeti. På kortgrässavannen runt Ndutosjön samlas de stora gnuhjordarna varje år i januari-februari för att kalva, och antalet individer kan då uppgå till en eller två miljoner. I hjordarnas utkanter stryker lejon, hyenor och andra rovdjur som söker efter villebråd. Övernattning på Seronera Wildlife Lodge.

Dag 8: Norra Serengeti

I oktober är gnuerna på väg söderut från Kenya och brukar befinna sig i norra Serengeti. Vi letar efter gnuhjordarna och utforskar norra delarna av ekosystemet, där landskapet är mer kuperat och består av grässlätter avbrutna av akacieskogar. Här brukar det även vara gott om elefant. Vi övernattar på Lobo Lodge som förmodligen är Tanzanias vackrast belägna lodge.

Dag 9: Serengeti till Lake Manyara

Tidig morgonutflykt före frukost, och därefter återvänder vi österut genom Serengeti mot Ngorongorokratern. Vi klättrar uppför sluttningarna till högländerna väster om Riftdalen och når så småningom Lake Manyara, som är en av Afrikas finaste fågelsjöar. Övernattning på Lake Manyara Hotel med utsikt över Riftdalen och Manyarasjön.

Dag 10: Lake Manyara

Lake Manyara är en så kallad sodasjö, och periodvis besöks den av både stor och liten flamingo. Ibland samlas fåglarna i så stora mängder utmed sjöns stränder att den på håll verkar inramad av en rosa bård. Syftet antas vara att förvirra rovfåglarna, framförallt skrikhavsörn och stäppörn. Nationalparkens yta upptas till stor del av sodasjön, men det finns också ett savannområde utmed Riftdalens kant där det finns antiloper, lejon och elefanter. Lake Manyara National Park är känd för sina trädklättrande lejon och ”vilda elefanter”. Här utspelar sig handlingen i Ian Douglas-Hamiltons bok ”De vilda elefanterna”, som under 1980-talet väckte stor uppmärksamhet. Han räknas som en av Afrikas främsta elefantforskare.

Morgonen ägnar vi åt fågel- och viltobservationer vid Manyarasjön innan vi fortsätter tillbaka till Arusha. Inkvartering på Mount Meru Novotel.

Resans antropologiska tema fortsätter under eftermiddagen med en föreläsning om den moderna forskningens syn på den utvecklingshistoria som ledde fram till vår egen art, Homo sapiens. Antropologins grundbegrepp förklaras, och olika utvecklingsmodeller presenteras.

Dag 11: Arusha till Nairobi

Avresa efter frukost mot Kenya, gränsen passeras vid Namanga. Vi anländer vid lunchtid till Kenyas huvudstad Nairobi och ägnar eftermiddagen åt att besöka nationalmuseet. Det har världens största samling av fossila hominider. Vi hinner också se litet av Nairobis olika stadsmiljöer som City Market och Karen Blixens hem.

Dag 12: Nairobi

Förmiddagen ägnar vi åt att besöka forskningsinstitutet Louis Leakey Memorial, där vi lyssnar på en föreläsning av Meave Leakey. Hon berättar om sin forskning och de senaste rönen i jakten på den felande länken.

”Guds avbild eller social apa” – avslutande seminarium på vårt hotell där vi försöker knyta ihop trådarna under vår resa i antropologins idévärld. Vi kommer att diskutera hur den moderna biologin påverkar uppfattningen om människans natur och andra grundläggande frågeställningar. Avslutningsmiddag och transfer till flygplatsen för återresa till Sverige.

Flyg Nairobi – London.

Dag 13: Hemkomst

Ankomst till London och vidare transport hem.

Kostnader

Pris: 28.900 kr
Enkelrumstillägg: 1.700 kr
Min 10 och max 16 deltagare.

I priset ingår:

  • Flyg i ekonomiklass från Stockholm/Göteborg eller Köpenhamn till Nairobi t/r.
  • Flyg från Nairobi till Arusha.
  • Hotell/lodge och bekväm safaricamp med del i dubbelrum.
  • Frukost i Nairobi, halvpension i Arusha.
  • Alla nationalparksavgifter och besöksavgifter.
  • Transporter och transfers enligt programmet i safarifordon.
  • Svensk färdledare, med goda kunskaper om Afrika.

I priset ingår ej:

  • Avbeställningsskydd, kan erhållas för 400 kr.
  • Visum till Tanzania och Kenya (ca 550 kr). Dricks, drycker, några måltider.

Presentation av Meave Leakey

Meave Leakey är doctor i zoologi och chef för Paleontologiska institutionen vid Louis Leakey Memorial Institute i Nairobi. Hon är gift med Richard Leakey, vars föräldrar Mary och Louis Leakey förändrade den paleoantropologiska forskningens inriktning genom att visa att människans förhistoria ägt rum i östra delarna av Afrika och inte i Asien.

Louis och Mary Leakey fick tre söner varav en, Richard, fortsatte familjetraditionen att söka efter fossila hominider. Richard gifte sig med Meave, och i slutet av 1960-talet började makarna göra egna utgrävningar vid Turkanasjön i norra Kenya. Flera uppmärksammade fynd gjordes men det stora genombrottet kom 1971 med den s.k. 1470-skallen som hittades av Kimoya Kimeu och Meave Leakey. Skallen förelåg i hundratals fragment som det tog Meave Leakey tre veckor av pusslande för att rekonstruera. Fyndet klassificerades som en Homo habilis (numera Homo rudolfiensis) och bekräftade några av Louis Leakeys hypoteser om människans evolution. Meave Leakey har sedan deltagit kontinuerligt i vetenskapliga expeditioner till Lake Turkana och Baringoområdet. Hon har publicerat många vetenskapliga verk, och hon uppmärksammades internationellt i samband med en rapport i Nature (mars 2001) beträffande ett fynd i norra Kenya. Fyndet var en fossil hominid som uppvisade anatomiska särdrag som skiljer den från andra hominider under samma period. Den nya medlemmen i hominidfamiljen fick beteckningen Kenyanthropus platyops, och därmed hade ytterligare ett släkte av förmänniskor identifierats. Eftersom fyndet är ”bara” 2,5 miljoner år gammalt tyder det på en större variation av hominiderna än man tidigare trott, vilket möjliggör flera tänkbara utvecklingslinjer. Meave Leakey är fortfarande aktiv som forskare på fältet och bedriver för närvarande utgrävningar söder om Baringosjön. Hon representerar i dag spets-kompetensen inom sitt forskningsområde.

Färdledaren

Reseledare blir Sven-Olof Einarsson med filosofistudier vid Stockholms universitet och tandläkarexamen i det akademiska bagaget. Han har varit klinikchef, kursgivare för Praktikertjänst och Tandläkarförbundet, och har lett ett mycket stort antal resor till Östafrika under de senaste 20 åren.

Klimat

Räkna med variationer i klimatet p.g.a. höjdskillnader. Den långa regnperioden är april-maj samt en kortare, mer oberäknelig, november-december. Den senare kan man på höglandet i stort sett bortse ifrån. Temperaturen i den norra delen av inlandet är som en riktigt varm svensk sommardag, men varierar även den med höjden.

Bokning

Bokning sker genom att ringa till Äventyrsresor och boka plats. Du erhåller då en orderbekräftelse med inbetalningskort. Anmälningsavgiften, 2 000 kr per deltagare, ska därefter inom 7 dagar sättas in på Äventyrsresors postgiro 479 68 96-1. Senare erhålles en utförlig deltagarinformation. Slutbetalning ska ske 40 dagar före avresa. Vid eventuella frågor, kontakta Peter Hunger eller Monika Lykvist på 08-55 60 69 08.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar avbeställningsskydd, som erhålls genom att du betalar en avgift på ytterligare 400 kronor tillsammans med anmälningsavgiften. Skyddet gäller mot uppvisande av läkarintyg om resan måste avbeställas på grund av sjukdom, expeditionsavgiften är då 600 kronor.

Avbokning

Vid avbokning mer än 40 dagar före avresa uttages en avgift på 5 % av resans pris, om du inte har avbeställningsskydd. Mellan 40 och 7 dagar före avresa är avgiften 50 % av resans pris. Vid avbokning senare äger Äventyrsresor rätt att tillgodoräkna sig hela resans pris. Övriga resevillkor finns i Äventyrsresors broschyr, som kan fås på begäran eller ses på vår hemsida.

Vi reserverar oss för prisändringar som beror på ändrade flygpriser, skatter eller växelkurser. Priset är beräknat på en USD-kurs av 6:80 kronor.

Ekoturism

Denna resa är, liksom övrigt i Äventyrsresors utbud, upplagd på ett ekoturistiskt sätt. Detta innebär bland annat att vårt besök ska vara till största möjliga glädje för lokal ekonomi och naturvård. Varje resenär på denna resa bidrar dessutom till Tidningen Vi:s trädplanteringsprojekt i Östafrika. Ekoturism innebär också att vi reser i små grupper. Genomför man ekoturism bra, blir det ett mer givande sätt att resa.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Text Jan Moby
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor