Gamla kratrar på nytt sätt

Europas månsond Smart-1 har tagit sina första foton på jordens följeslagare.
Publicerad

Månens sargade yta ser ut som jordens yta för 3,5 miljarder år sedan, men till skillnad från jorden har inte mycket förändrats där under årmiljonerna. Därför är det intressant att noga avbilda både stora och små kratrar.

Smart-1 har varit på väg sedan september 2003 och är ett experiment i sig: en liten och lätt sond där ny elektronisk framdrivning med jonstråle testas. Den nya motorn har även styrt sonden när den skulle komma i en annan bana, närmare månen. Det är en delikat uppgift, eftersom varje felnavigering kan leda till att sonden antingen på grund av gravitationen störtar ner mot månytan eller lösgör sig från månen och försvinner ut i rymden.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor