Datorer känner igen brottslingars mönster

Med datorsystem som kan jämföra stora mängder utredningsmaterial kan fler brott lösas, visar amerikanska forskare.
Publicerad

Vid DePaul University i Chicago har forskare i datorvetenskap utvecklat ett datorsystem som jämför olika brottsmönster. Systemet, kallat Classification system for serial criminal patterns (CSSCP), söker igenom utredningsmaterial och letar efter uppgifter som brottslingens längd, ålder och kön, men också vilken typ av vapen och flyktfordon som användes. Forskarna Tom Muscarello and Kamal Dahbur hävdar att systemet är bättre än människor på att finna mönster i brotten. Det räknar exempelvis ut om brottslingarna hade tillräckligt med tid för att åka från en brottsplats till en annan. Försök i laboratorium har gjorts med äldre spaningsmaterial kring väpnade rån. Datorsystemet var då tio gånger bättre på att hitta mönster än ett team med spanare med tillgång till samma uppgifter.

Vid svensk polis är man mer tveksam till digitala system för mönsterigenkänning.

– Jag tror att datorbaserade system för mönsterigenkänning är på både gott och ont. För att ett sådant system ska vara användbart måste man känna till brottslingarnas mönster. Men så fort dessa är kända, byter brottslingarna mönster för att undgå upptäckt, kommenterar Jerker Jansson, inspektör vid Västerortspolisen som bland annat arbetar med digitala bilder.

Vid hög belastning finns dock fördelar med det amerikanska systemet som ju kan arbeta dygnet runt med att jämföra allt digital lagrat utredningsmaterial. Det klarar ingen människa att hålla i huvudet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor