Mjukt ylle från Finland

Det nya yllet klarar vattentvätt bättre och är mjukare.
Publicerad

Ylle är ett naturmaterial och har förmåga att stöta bort smuts och vatten. Men yllekläder kan kännas stickiga och är dessutom svåra att tvätta, de krymper och filtar sig.

Detta beror på yllefiberns mikrostruktur. Varje fiber består av proteinfjäll som överlappar varandra, ungefär som fiskfjäll. När fibrerna blir våta och samtidigt värms upp för mycket, sväller de. Fjällen pressas ut så att de liknar vassa sågtänder. Krympningen uppstår när fibrerna rör sig mot varandra. En fiber kan bara röra sig i en riktning, och när tänderna fungerar som spärrhakar knyts fibrerna allt hårdare ihop runt varandra. När miljontals fibrer utsätts för den effekten blir resultatet ett krympt plagg.

Nu har en ny teknik för att bearbeta fibern utarbetats i Finland. Yllet behandlas med hjälp av proteaser, det vill säga enzymer som har förmåga att bryta ner proteiner.

– Genom processen tas de hårda kanterna på fjällen bort. Då försvinner två av ullens största problem: den låga toleransen mot vattentvätt och stickigheten. Processen påverkar däremot inte ullens naturliga fördelar, som styrka, värmebeständighet och fuktabsorption, säger Pia Merikoski, vd för Melocoton Oy i Sankt Michel, Finland.

Företaget har arbetat länge med tekniken, kallad Washwool, men grundforskningen har skett vid VTT, som är ett stort finländskt forskningsinstitut.

Vid IFP Research i Göteborg, ett industriforskningsinstitut med bland annat fiber- och textilteknologi som specialitet, har man inte testat Washwool-tekniken ännu.

– Det finns flera olika sätt att ”slipa bort” eller ”limma fast” fjällen på yllefiber. Jag ser fram emot att utvärdera egenskaperna vid upprepad tvätt, säger Anne-Charlotte Hanning, produktionsansvarig vid IFP Research.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor