24 ögon men ingen hjärna

Svenska forskare har upptäckt att kubmaneter, primitiva varelser från tropiska vatten, har oväntat avancerade ögon.
Publicerad

Kubmaneter ser åt alla håll samtidigt. Vid fyra av hörnen på den kubformiga kroppen sitter så kallade sinnesklubbor. Från varje sinnesklubba spanar sex ögon. Två par är gropögon, fördjupningar med ljuskänsliga celler. Det femte och sjätte ögat är linsögon av samma sort som människor har. På den stora bilden tittar det ena linsögat framåt och det andra uppåt.

Linsögonen är konstigt nog gravt översynta så att skärpan blir dålig.

– Kubmaneterna kan inte se sina byten. I stället använder de ögonen för att hitta en bra plats att vara på, säger Dan Nilsson, professor i zoologi vid Lunds universitet.

Han tror att kubmaneter utnyttjar sina olika slags ögon för att urskilja olika slags syninformation. Hos de flesta andra djur sköter hjärnan det jobbet. Men kubmaneten har ingen riktig hjärna, bara fyra minimala nervknippen. Det betyder att den kan ha glädje av att ögonen ser suddigt. Oskärpan tar bort detaljer som nervsystemet ändå inte kan hantera.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor