Den kalla Norden

Sverige och Danmark ligger i botten vad gäller hur ofta man har kontakt med sina vuxna barn.
Publicerad

Att 50-plussarna i Medelhavsländerna har mycket tätare kontakter med sina barn (se listan nedan) är inte så konstigt – barnen flyttar hemifrån senare och tenderar att bo närmare föräldrarna också efter att de flyttat. Tjugofyra procent av föräldrarna i Spanien har det närmsta barnet boende mindre än 1 kilometer bort. I Sverige är motsvarande siffra 15 procent. I Grekland har 14 procent av gruppen 50-plus ett barn i samma byggnad, men inte i samma hushåll. I Sverige är den siffran 1 procent.

Uppgifterna kommer från projektet Survey of health, ageing and retirement in Europe, som är ett av de största samhällsvetenskapliga forskningsprojekt som genomförts i Europa. Hittills har forskarna intervjuat 22 000 personer äldre än 50 år i tio europeiska länder om deras vardag.

Procent av befolkningen över 50 års ålder som har daglig kontakt (personlig eller per telefon) med något av barnen:

1. Italien 86
2. Spanien 85
3. Grekland 84
4. Österrike 55
5. Tyskland 50
6. Frankrike 49
Nederländerna 49
8. Schweiz 46
9. Sverige 45
10. Danmark 42

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor