Nu ska mobilerna tankas

Ny katalysator kan ge säkrare bärbara bränsleceller.
Publicerad

I våras presenterade den japanska teleoperatören Nippon Telegraph and Telephone, NTT, en mobiltelefon som går på vätgas. Vätgasen driver en bränslecell som ger mobiltelefonen betydligt bättre prestanda än vanliga litiumjonbatterier.

Bränsleceller är en lösning på problemet att bärbar elektronik kräver alltmer ström. Mobilen tankas då snarare än laddas. Problemet med vätgasen är att den är explosiv och att den är svår att lagra. Hittills har man därför oftast använt metanol i stället, men detta ämne fungerar inte lika bra i bränslecellen som vätgas och genererar dessutom koldioxid vid förbränningen.

Nu lanserar ett amerikanskt företag en just patenterad metod för att omvandla vätskan natriumborhydrid till vätgas som sedan driver bränslecellen. Vätskan reagerar med hjälp av en katalysator och ger vätgas, vatten, värme och ämnet natriumborat, ett miljömässigt ofarligt ämne.

– Natriumborhydrid har länge varit en kandidat som vätgasbärare. Men det ämnet har, vad jag vet, aldrig kommit hela vägen till användning i en kommersiell bränslecell förrän nu, säger Göran Lindbergh, professor i tillämpad elektrokemi vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.

Nackdelen är att det behövs fler delar på mobilen, bland annat behövs den extra del som omvandlar natriumborhydriden till vätgas.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor