Sir Richard Doll – Han såg rökningens faror

Sir Richard Doll hade i drygt 50 år varnat för rökningens hälsorisker, när han avled i juli i år, 92 år gammal.
Publicerad

På försommaren blev Sir Richard Doll hedersdoktor vid Karolinska institutet. Han fick utmärkelsen för sitt långvariga arbete med att utveckla epidemiologiska metoder där han kunde visa att rökning faktiskt skadar hälsan. Hans upptäckter har räddat miljontals liv, eftersom tobaksbruk från början ansågs vara hälsosamt snarare än hälsovådligt.

Detta framkom vid ett välbesökt symposium där Sir Richard Doll inledningstalade och gav en exposé över forskningen om rökningens effekter.

De allra tidigaste varningssignalerna kom från piprökare som utvecklade muncancer, men man trodde att det var hettan från pipskaftet som låg bakom. Det som fick genomslag var Dolls studie där 34 000 av Storbritanniens manliga läkare ingick. Den publicerades i British Medical Journal år 1954 och visade tydligt att dödligheten i lungcancer hos läkarna ökade ju mer de rökte. I en uppföljande studie upptäckte han att rökning dessutom ökar risken för hjärtsjukdom. Många läkare slutade röka, men genomslaget hos allmänheten dröjde. En orsak var massmediernas ovillighet att rapportera om rökningens faror.

Sir Richard Doll berättade att det var år 1971 som medierna till slut uppmärksammade resultaten och tog dem på allvar. Det syntes på att tv-reportern berättade om undersökningarna utan att samtidigt röka i studion. Och i dagspress presenterade man resultaten utan att precis intill lägga en kolumn av doktor si eller så som sa att resultaten var strunt.

Han avslutade sitt föredrag med att säga att han själv hade rökt i tjugo år när han slutade vid 37 år ålder, och han betonade att det alltid lönar sig att sluta. I pausen var det tomt kring askkopparna utanför Nobel Forum.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor