Tonårspojkar saktar ner stegen

Schemalagd idrott blir viktigt på gymnasiet. Då slutar pojkar, men inte flickor, att röra sig.
Publicerad

Sjukgymnasten och idrottsläraren Anders Raustorp, verksam vid Högskolan i Kalmar, har visat att flickor mellan sex och tolv år behöver gå eller springa ungefär 12 000 steg om dagen för att hålla normalvikt, medan pojkar behöver hela 15 000 steg. Skillnaden mellan könen tycks bero på att pojkarna äter mer. I studien fick knappt 2 000 svenska, australiska och amerikanska barn bära stegräknare i fyra dagar.

I en uppföljning med nära hundra svenska ungdomar kommer det nu fram att pojkarna rör sig mycket mindre i gymnasiet. Från att ha gått eller sprungit i genomsnitt 15 700 steg per dag i högstadiet, blir det plötsligt bara 11 200 steg. Samma skillnad syns inte hos flickor i motsvarande ålder.

– Vi vet inte om det beror på att pojkarna börjar plugga mer, sitter klistrade framför datorspel eller skaffar moped, men vi vet att aktiviteten i föreningsidrott avtar under dessa år. En viktig åtgärd vore att både på högstadiet och gymnasiet schemalägga mer idrott, eftersom en bra lektion ger omkring 2 500-3 000 steg. Det är ett viktigt tillskott främst för dem som behöver det bäst – de inaktiva eleverna, säger Anders Raustorp som nyligen disputerade vid Institutionen Neurotec, Karolinska institutet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor