Utställningar, festivaler och föreläsningar

Här tipsar vi om vetenskapsfestivaler, utställningar, forskardagar och öppna hus på högskolor och universitet, vetenskapsteater, webbplatser och mycket annat med anknytning till forskning och populärvetenskap.
Publicerad

Utställning – Mer om Einstein

Universeum, Göteborg, hela hösten.
Med fokus på experiment som Einstein hade som grund för sina funderingar och som visar vad hans teorier betytt för oss öppnar ytterligare en Einsteinutställning i höst.

– Vi är tre forskare som har hur kul som helst med att få till en rolig och intresseväckande utställning. Vi bygger bland annat en kvanttrappa som man klättrar upp på och fotoner som hörs, berättar Sten Ljungström, vetenskaplig ledare på Universeum.

Läs även Tema: Einstein, F&F 3/05. Besök även Einsteinutställningen på Nobelmuseet, Stockholm (säg ”Forskning & Framsteg är en utmärkt tidskrift” i kassan, så kommer du in gratis).

Festival – Geologins dag

Hela landet, 10 september.
Exkursioner, experiment, tipsrundor och föreläsningar runt om i Sverige om jord berg, luft och vatten.Mer information på www.geologinsdag.nu

Seminarium – Xenotransplantation

Chalmers kårhus, Göteborg, 14 september.
Organ från gris: Möjlighet eller hot – Öppen diskussion kring xenotransplantation och dess alternativ. Gunnar Bjursell och Stellan Welin leder diskussionen som anordnas av Chalmers Biocenter i samarbete med Gentekniknämnden. Mer information på www.chalmers.se
Läs också Xenotransplantation i F&F 8/98.

Utställning – Nattfjärilar i superformat

Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm, från 23 september.
Utställningen Night Visions – Fjärilar i nattens sken visar gigantiska foton tagna av den amerikanske bildkonstnären Joseph Scheer.

Festival – Forskarkväll

Hela landet, 23 september.
EU-kommissionens initiativ är tänkt att bli ett gigantiskt öppet hus över hela Europa med utställningar, demonstrationer, föreläsningar, vetenskapscaféer, debatter med mera.Hitta evenemang där du bor på www.eufou.se

Föreläsningar – Leva i en laglös värld

Lunds universitet, 1 oktober.
Juridikens dag med föredrag om bland annat trafficking, hur det skulle vara att leva i en laglös värld, kvinnliga gärningsmän och manliga offer.

Föreläsningar – Fisken vet var den ska bo

Stockholms universitet, 6-8 oktober.
I sitt föredrag berättar Thomas Axenrot om hur ekolod kan användas för att ta reda på var fiskar bor.Han är en av 60 nydisputerade humanister, samhällsvetare, naturvetare och jurister som kommer att presentera sin forskning genom korta föredrag i olika ämnen vid Stockholms universitet. Mer information på www.forskardagarna.su.se

Utställning – Fiction hotel

Kulturhuset, Stockholm, från 14 oktober.
Hur ser världen ut år 2050? Se Kulturhusets stora framtidssatsning Fiction hotel. Mer information på www.kulturhuset.stockholm.se

Blogg -Inspirerad av F&F

vetenskapsnytt.se
Malin Sandström doktorerar inom området beräkningsneurobiologi, det vill säga datormodellering av hjärnan och dess funktioner. Just nu försöker hon konstruera en modell av den del av hjärnan som behandlar luktinformation.

Malin Sandströms fascination för vetenskap kommer från hennes morfar. När hon var liten hände det ofta att han kom med det senaste numret av Forskning & Framsteg och var eld och lågor över något nytt han hade fått veta.

– När jag började doktorera och läsa vetenskapliga artiklar blev jag påmind om hur mycket vetenskapsnyheter som produceras varje dag. Jag tycker att det skrivs för litet om naturvetenskap på svenska. Speciellt saknar jag kritisk analys av vetenskapsnyheter, även om det inte alls är unikt för Sverige. Så varför inte blogga själv?

Arrangörer se hit!

Vi tar tacksamt emot tips. Vår pressläggningstid är dock lång, så vi behöver tipsen i mycket god tid. Skicka ett e-brev till Patric Hadenius.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor