Vattentorn – vackra nyttobyggnader

På en lista över Sveriges vackraste byggnader finns tre vattentorn.
Publicerad

Bland slott, kyrkor och villor står dessa monumentala byggnader i en klass för sig. På samma topplista finns inga andra nyttobyggnader – inga avfallsanläggningar, bussgarage eller 3G-master. Varför är det just vattentornen av allt ingenjörsmässigt som blivit vackra?

Av alla vattentorn är nog Svampen, vattentornet i Örebro, Sveriges vackraste. Det skriver Eber Ohlsson och Kenneth M. Persson i boken Svenska vattentorn. Men de vacklar, för det svävande tefatet i Kalmar är också vackert, och det finns så många fler. Nu har du i alla fall chansen att avgöra själv, genom att bläddra i vad som måste betraktas som vattentornens standardverk.

Detta är inte en högblank soffbordsbok med mjuka motljusbilder på skarpa vattentorn. Som läsare säger jag aldrig ”åhh, vilken vacker bild”. Men ofta säger jag ”wow, vilket häftigt vattentorn”.

Svenska vattentorn

Ohlsson, Eber & Persson, Kenneth M.
Ohlson & Winnfors

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor