Sjötomt ledig på Mars

Den europeiska sonden Mars Express fotograferade denna krater under en av sina turer runt vår röda granne.
Publicerad

Kratern ligger nära den marsianska nordpolen, vid cirka 70 grader nord. Den är 35 kilometer bred och 2 kilometer djup. Ytan på den lilla turkosa sjön ligger cirka 200 meter över kraterns botten och består med all sannolikhet av fruset vatten.

Is syns också längs väggarna och kanten på kraterns skuggsida. Förmodligen försvann isen från den solbelysta sidan när fotografiet togs under sensommaren på Mars norra halvklot.

Forskarna tror att det är vattenis snarare än fast koldioxid (så kallad kolsyresnö) som lyser upp kraterns inre, eftersom sommarvärmen jagade bort koldioxiden från planetens nordkalott. Med den kyla och det atmosfärstryck som råder i Marskratern kommer isen inte att smälta ens under sommaren. Framtida Marsbosättare kan därför ta en skridskotur utanför stugan.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor