Ett hallå som förändrade Sverige

I en drygt hundra år gammal handbok för telefoni finns en underbar beskrivning hur man bäst telefonerar.
Publicerad

Den beskriver helt enkelt den bästa kroppsställningen vid telefonering. I samma handbok befästs också användandet av ordet ”hallå”. Tillsammans med verbet ”telefonera” var det vad språket krävde av nymodigheter när telefonen blev ett vardagsföremål. Hallå! är också titeln på Jan Garnerts förträffliga bok om telefonens första tid i Sverige.

Med August Strindberg som röd tråd beskriver han hur samhället förändrades av telefonernas intåg. Genom Strindbergs brev och böcker kan man spåra hur telefonerna intar Stockholm. Från en frustrerad Strindberg 1879 till en efter sekelskiftet fullt ut ringande.

Visst finns också prylarna och företagen, visst berättas historien om hur LM Ericsson blev stort, och om hur Stockholm blev världens telefontätaste stad. Men framför allt intresserar sig etnologen Jan Garnert för vad telefonen gjorde med Sverige.

Hallå! Om telefonens första tid i Sverige

Garnert, Jan
Historiska media

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor