En dag i Graz

För första gången har vi en bild av var befolkningen i en hel stad befinner sig.
Publicerad

Uppgifterna kommer från alla påslagna mobiltelefoner. Basstationerna håller reda på var telefonerna är, och om man sammanställer den här informationen kan man se var alla är.

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology i USA har fått tillgång till sådana data från en österrikisk mobiloperatör och har ritat flera olika kartor över staden Graz. De kan visa både var flest personer befinner sig, var flest ringer och vart man ringer från olika delar av staden. Kartan ovan visar var flest ringer.

Förutom att kartorna är små konstverk i sig själva tänker sig forskarna att de kan användas vid till exempel stadsplanering eller krissituationer. I det senare fallet kan man snabbt få en bild av var folk befinner sig för att underlätta räddningsinsatser.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor