Handel med kaviar hotar störar

Fångsterna av stör har sjunkit till 15 procent av toppnoteringen för trettio år sedan. Det visar en genomgång av störfisket i världen.
Publicerad

– Man bör helt enkelt inte äta äkta kaviar från vild stör, säger Bo Fernholm vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Han har arbetat med Konventionen för reglering av handeln med utrotningshotade djur och växter (CITES), som sedan år 1997 skyddar störarna. Men det illegala fisket är omfattande, inte minst i Ryssland efter Sovjetunionens fall. Orsaken är att äkta störkaviar kan kosta över 40 000 kronor kilot.

De senaste rönen om störkrisen kommer från amerikanska forskare som har kartlagt 25 störarter och två närbesläktade fiskar. I tidskriften Fish and Fisheries rapporterar de att 19 av arterna har försvunnit helt från vissa platser. USA har nyligen stoppat all import av belugakaviar från Kaspiska havet.

I Sverige fångades stör regelbundet under 1800-talet, både på västkusten och i Östersjön. Numera är våra egna bestånd borta. Men i södra Östersjön och i Finska viken finns enstaka störar som tagit sig dit österifrån.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor