Orkanerna har blivit kraftigare

Dagens orkaner släpper loss mer energi under sin livstid än vad orkaner gjorde förr.
Publicerad

Varje år uppstår ungefär lika många orkaner, eller tropiska cykloner som meteorologerna föredrar att kalla dem. Men sedan mätningar från vädersatelliter blev tillgängliga i början av 1970-talet har orkanerna blivit kraftigare. Det visar en kartläggning som en amerikansk forskare publicerade i tidskriften Nature i somras. Under hösten har andra forskare i USA rapporterat liknande resultat i tidskriften Science.

De flesta klimatforskare är ense om att vi människor skruvar upp jordens temperatur genom att släppa ut växthusgaser.

– Mycket talar för att högre temperaturer skulle kunna vara orsaken till att de tropiska cyklonerna har blivit kraftigare. Men sambandet är svårt att bevisa, säger Johan Nilsson, oceanograf vid Stockholms universitet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor