Unga blå stjärnor förbryllar

Varför dyker det blå ljuset upp just nu? Och hur?
Publicerad

Rymdteleskopet Hubble har observerat ett mystiskt blått sken från mitten av Andromeda, vår närmaste granngalax. Det blå ljuset kommer från uppåt 400 unga och heta stjärnor som rör sig runt ett stort svart hål i mitten av galaxen.

Det är dock oklart hur så många stjärnor har kunnat bildas i närheten av ett svart hål. Svarta hål borde inte tillåta att gasen tätnar så mycket att stjärnor kan skapas. Stjärnorna är tätt sammanpackade i en diskusformad skiva som bara är ett ljusår i diameter, och de rusar runt det svarta hålet med 1 000 kilometer i sekunden. Denna rekordfart skulle ta dem runt jorden på 40 sekunder.

– Det är anmärkningsvärt att en så kortlivad stjärndisk skulle dyka upp just nu i Andromedas 12 miljarder år långa historia, kommenterar amerikanen Tod Lauer, en av astronomerna bakom upptäckten. Men å andra sidan har vi ingen idé om hur en sådan här skiva kan formas över huvud taget.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor