Världens minsta styrbara robot

På en millimeter ryms sjutton robotar i bredd.
Publicerad

Den är bara 250 mikrometer lång och 60 mikrometer bred, men kan ändå styras och kravla åt det håll som forskarna önskar. På denna lilla manick har forskare vid Dartmouth College i USA lyckats få plats med framdrivning, energi, kommunikation och styrsystem. Aldrig tidigare har någon lyckats kombinera allt detta på en så liten robot.

Att roboten är kontrollerbar betyder att den kan styras likt en bil. Den har inga hjul utan tar sig fram med 10 000 steg i sekunden. Varje steg är dock bara 10 nanometer långt. Roboten svänger genom att sätta ut ett kiselben.

Bruce Donald, som leder forskargruppen bakom roboten, tror att mikrorobotar av detta slag kan komma att användas för att laga elektronik och för att utföra enkla uppdrag i farliga miljöer.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor