Billigare solceller

Amerikansk forskare bygger solceller i plast.
Publicerad

De flesta solceller som tillverkas i dag är gjorda av kisel, samma material som används i elektroniska komponenter. Den stora efterfrågan på kisel driver upp priset och bidrar till att solceller är dyra.

Det pågår flera försök att bygga solceller i andra material, men ofta är antingen tillverkningsmetoden komplicerad, dyr eller miljöfarlig eller så är effektiviteten i solcellerna inte tillräcklig. Ett steg i rätt riktning har nu tagits vid University of California i Los Angeles där professor Yang Yang och hans forskargrupp lyckats framställa en både billig och effektiv solcell i plast.

Yang Yangs solcell består av ett halvledande plastmaterial mellan två elektroder som omvandlar 4,4 procent av tillförd solstrålning till el. Det lär vara det högsta värde som uppmätts för en solcell i plast. Det är också i klass med en del enklare solceller baserade på tunnfilm och kisel. Men det är dock fortfarande långt från de resultat som man uppnått med mer avancerade tunnfilmssolceller.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor