Bör alkoholskatten sänkas?

Alkoholskatten i Sverige är hög i syfte att hålla nere drickandet.
Publicerad

Sedan år 2000 har konsumtionen dock ökat med en fjärdedel. Att skatten delvis förlorat sin verkan beror på de liberalare införselreglerna. Dessa har också medfört att både Systemets marknadsandel och statens skatteintäkter har sjunkit kraftigt.

Alkoholinförselutredningen föreslog i augusti 2004 att skatten skulle sänkas med 40 procent. En flaska vodka för 230 kronor skulle då kosta 175 kronor. Ännu finns dock inget förslag på riksdagens bord.

Vad anser du? Bör alkoholskatten sänkas?

(1) Nej, behåll skatten på dagens nivå.
(2) Ja, men gör en mindre sänkning: 20 %
(3) Ja, följ förslaget på 40 %.
(4) Ja, men sänk skatten med minst 60 %.

Svara på www.fof.se eller sänd ett vykort till F&F frågar, Box 1191, 111 91 Stockholm. Vi vill ha ditt svar senast 31 januari.

Förra numrets fråga: Fuskade du under din utbildning?

(1) Ja, jag fuskade en hel del, och det hjälpte mig påtagligt i utbildningen: 6 %
(2) Ja, men inte mer än genomsnittet, och det hjälpte mig bara marginellt: 7 %
(3) Jodå, men bara litet, och det hjälpte mig egentligen inte någonting: 17 %
(4) Nej, jag kan sanningsenligt säga att jag aldrig fuskade i min utbildning: 70 %

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor