Jared Diamond – Följer historiens stora linjer

I sin senaste bästsäljarbok beskriver Jared Diamond vad som får mänskliga samhällen att gå in i väggen.
Publicerad

Varför kollapsade den kultur som reste Påsköns berömda stenansikten? Och vad hände på Grönland när en bosättning av invandrade nordbor dog ut för över 500 år sedan – medan deras grannar, inuiterna, fortsatte att harpunera och fiska som vanligt?

– Nordborna föraktade inuiterna. De klamrade sig fast vid sin identitet som kristna européer, vilket bäddade för deras undergång, säger Jared Diamond, professor i fysiologi och geografi vid University of California i Los Angeles, USA.

Men han påpekar att en rad faktorer samverkar när ett samhälle går under, eller – vilket är betydligt vanligare – hamnar i en djup kris. I en fullspikad föreläsningssal på Karolinska institutet i Solna berättar han om sin senaste bok Undergång: Civilisationers uppgång eller fall som nyligen kommit ut på svenska. Boken är ett försök att bena ut undergångens orsaker.

Jared Diamond landar i en lista över fem avgörande faktorer. De fyra första är någorlunda åskådliga: miljöförstöring, klimatförändring, relationer till fientligt sinnade samhällen i närheten samt relationer till vänligt sinnade grannar.

Den sista punkten handlar om hur politiska, ekonomiska, sociala och kulturella institutioner i ett samhälle klarar av att möta en kris. Här blir det rejält invecklat. Jared Diamond nämner som exempel att en styrande elit kan fatta okloka beslut helt enkelt därför att den lever isolerad från resten av befolkningen.

– Det här är något som bekymrar mig mycket i dagens amerikanska samhälle, där välbeställda människor bor i inhägnade områden, säger han.

Jared Diamond, 68, började sin forskarbana med att kartlägga gallblåsans fysiologi. Numera är han känd för att undersöka de mest övergripande förutsättningarna för de mänskliga samhällenas utveckling genom att smälta samman resultat från vitt skilda forskningsfält. Tidigare har han gett ut boken Vete, vapen och virus, som handlar om hur kontinenternas geografi har styrt människans utveckling från jägare och samlare till bönder och medborgare i industrisamhällen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor