Två moderna läkemedel dämpar eufori och minskar sug

Revia (verksam substans naltrexon) utvecklades på 1970-talet i USA och var först tänkt som ett läkemedel mot heroinberoende.
Publicerad

Det blockerar opiatmottagare i hjärnan och tar bort lyckokänslan i heroinruset. Det fungerade inte bra för heroinmissbrukare, men visade sig i djurförsök och i kliniska studier kunna minska lustkänslan när man dricker alkohol. Medlet godkändes i Sverige 2001.

Campral (verksam substans acamprosat) utvecklades i Frankrike som ett medel mot epilepsi. I djurförsök visade sig medlet ha effekt vid alkoholberoende, något som bekräftades i kliniska studier. Campral ser till att normalisera glutamatmottagarna i hjärnan som är överaktiva hos alkoholister. Om dessa tonas ned, slipper man de obehagskänslor som annars skapar ett sug efter alkohol. Medlet godkändes 1997 för behandling i Sverige.

Antabus (verksam substans disulfiram) har använts sedan slutet av 1940-talet. Disulfiram hämmar ett av de enzym som bryter ned alkohol och det gör att det ansamlas acetaldehyd i kroppen. Som resultat får den som dricker alkohol en rad obehagliga symtom: rodnar i ansiktet, får hjärtklappning och andnöd, pulserande huvudvärk och illamående med kräkningar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor