300 000 mil kortare körväg

Färdvägen för lastbilarna i Sverige kan planeras betydligt bättre.
Publicerad

Förra året körde svenska lastbilar över två miljoner mil, vilket motsvarar 500 varv runt jorden. Men det går att minska den körsträckan rejält och därmed både spara pengar och minska belastningen på miljön. Enligt matematikern Myrna Palmgren vid Linköpings universitet, som tagit fram nya optimeringsmetoder för planeringen av rutterna, skulle körsträckan kunna minskas med uppåt 15 procent.

Att planera rutter är ett klassiskt problem för matematiker. Redan med ett litet antal platser som ska besökas blir det ett mycket stort matematiskt problem. Ofta kallas det handelsresandeproblemet, eftersom det kan illustreras med hur en försäljare som ska besöka ett visst antal orter försöker beräkna kortast möjliga totala resväg.

Hur stora beräkningarna kan bli i verkligheten visar ett exempel där 20 timmerbilar hämtar några olika trävaror på 70 olika timmerupplag och kör dem till fem olika industrier. Det totala antalet möjliga körscheman för varje bil är i ett sådant fall omkring 1019 (en etta följd av 19 nollor). För en dator som räknar ut vägsträckan för en miljard olika körscheman per sekund, skulle det ta över 300 år att ta fram alla möjliga lösningar. Och då har den ändå inte börjat räkna på vilket schema som är bäst.

Myrna Palmgren har utvecklat metoder för hur man kan välja ut några få miljoner körscheman och bara jämföra dem. Hon har prövat sina modeller på skogsföretagen Sydved, Södra och Holmen skog och visat att den i dag körda totalsträckan kan minska med 10-15 procent. Det innebär att företagen skulle kunna dra ner sina körsträckor med uppemot 300 000 mil per år.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor