Upptäckten av hjärnan

När egyptierna balsamerade sina döda för mer än fyra tusen år sedan, tog de noga hand om hjärtat och de andra organen i kroppen.
Publicerad

Men den grå massan i huvudet – den slängde de. För vad ska man egentligen med hjärnan till?

Även om hjärnan så småningom återupprättades som ett av människans viktigaste organ, är det fortfarande en gåta hur hjärnans miljarder nervceller kan ge upphov till ett kännande och tänkande jag. Den moderna utforskningen av hjärnan och nervsystemet startade vid mitten av 1600-talet. Då myntade britten Thomas Willis ett nytt ord och ett nytt vetenskapligt område – neurologi, nervlära. Han var en centralfigur i utforskandet av den mänskliga hjärnan. Boken berättar om honom och kretsen av lärda i Oxford och om hur de första stegen togs i denna långa historia, som ännu inte har avslutats.

Och själen blev kropp

Zimmer, Carl
Fahrenheit

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor