Strömsnål digitalkamera

Med allt fler megapixlar är det dags att öka ljuskänsligheten och minska strömförbrukningen.
Publicerad

En digitalkamera för omkring 3 000 kronor har i dag mellan fem och åtta miljoner bildelement, megapixlar, i den sensor som fångar bilden. Men utvecklingen går snabbt. Kodak har lanserat en 39-megapixelsensor, och sensortillverkaren Dalsa har lyckats konstruera en sensor med 66 megapixlar.

Så överflödande är pixlarna att man börjat slösa med dem, till exempel för att kunna fotografera i svagare ljus. Dalsa har en 28-megapixelsensor som fungerar i en fjärdedels så svagt ljus som tidigare sensorer. Detta blir möjligt genom att man låter flera pixlar samarbeta och därmed åstadkomma en lägre upplöst men mer ljuskänslig sensor.

Fortfarande är dock ett problem att dessa nya sensorer drar för mycket ström. Vid University of Rochester i USA experimenterar man nu med en teknik där sensorn drar en bråkdel av den energi som tidigare sensorer förbrukat. Tricket bakom energiminskningen är att minska antalet transistorer som behövs för att omvandla det infallande ljuset till en digital pixel. Elektronikprofessorerna Mark Bocko och Zeljko Ignjatovic påstår att denna laboratoriesensor drar endast 2 procent av den tidigare normala strömförbrukningen.

För att ytterligare öka effektiviteten har samma forskare prövat att arrangera dioderna som tar emot det inkommande ljuset så att komprimeringen underlättas avsevärt. De räknar med att en smart placering av dioderna ska minska beräkningsbehovet till en femtedel, och därmed strömförbrukningen lika mycket.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor