Unik uppmätning av Vintergatan

Avståndet till en av Vintergatans armar har beräknats noggrannare än någonsin förr.
Publicerad

Det är nästan lättare att på långt håll studera vackra spiralgalaxer med stjärnbeströdda spiralarmar än att ta reda på hur det ser ut i vår hemgalax, Vintergatan. Många detaljer är fortfarande okända.

Nu har en grupp astronomer mätt avståndet från solen till stjärnorna i Vintergatans närmaste spiralarm, Perseus. Det är svindlande 59 000 000 000 000 000 kilometer.

Forskarna använde den äldsta och bäst beprövade tekniken, så kallad triangulering, för att mäta avståndet. De utnyttjade ett nätverk av tio radioteleskop, Very Large Base Array, VLBA, som är placerade runt om på jorden från Hawaii till Jungfruöarna. På det sättet får man en upplösning som motsvarar ett teleskop med drygt 8 000 kilometer i diameter. Genom att se en viss stjärna från jordklotets olika positioner under året kunde man räkna ut avståndet hundra gånger noggrannare än förr.

Nu ska astronomerna på liknande sätt försöka mäta hur långt det är till Vintergatans andra spiralarmar. På så sätt får vi en bättre uppfattning om hur det ser ut hemma hos oss.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor