Cellernas matrester speglar vår hälsa

Variationer i cellernas ämnesomsättning kan kopplas till olika sjukdomar.
Publicerad

Olika sjukdomar kan avslöjas när kemiska data analyseras matematiskt. Då går det att kartlägga skillnader i cellernas sätt att tillvarata näringsämnen. Det visar kemisten Pär Jonsson i en doktorsavhandling vid Umeå universitet.

När kroppens celler bryter ner näringsämnen förpassas överflödiga byggstenar, metaboliter, ut ur cellerna. Halterna av dessa restprodukter påverkas bland annat av vårt hälsotillstånd. Det sker på ett högst specifikt sätt som kan liknas vid att varje sjukdom lämnar ett unikt fingeravtryck i metabolitsammansättningen.

Dessa fingeravtryck kan spåras i olika kroppsvätskor, som blod eller urin, och metoden kallas metabolomik. Eftersom variationerna mellan olika mönster är mycket små, krävs omfattande dataanalyser för att hitta tillräckligt tydliga skillnader mellan friska och sjuka. Pär Jonsson har skapat en statistisk analysmetod som gör det möjligt att jämföra koncentrationen av ett stort antal metaboliter i många prover samtidigt. På så vis framträder fingeravtrycken tydligare.

Metoden tillämpas redan av flera forskare i Umeå.

– Ett av målen är att hitta mönster för sjukdomar som i dag är svåra att diagnostisera, som ALS och prostatacancer, säger Pär Jonsson.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor