Antikens litterära outsiders

Majoriteten av den litteratur som bevarats från antiken är skriven både av och om män med hög social ställning.
Publicerad

Detta såväl försvårar som motiverar latinprofessorn Tore Jansons fokus på kvinnor, barn och slavar i hans senaste skildring av det romerska riket.

I tolv kapitel ger han inblickar i litterärt bevarade människoöden: den perfekta frun, det studiebegåvade barnet och den kristna slavinnan. De bidrar till att ge en bild av antikens samhällsutveckling, men jag vill veta mer om personerna i sig än om samhället i stort.

Kanske är det lika mycket själva rekonstruktionen som talar för boken som de berättelser som presenteras i den.

Att jag inte läser källhänvisningarna i slutet av varje kapitel spelar ingen roll, huvudsaken är att de finns där. Referenserna till universitetsbibliotek och oöversatta verk visar att det handlar om verkliga och intressanta människoöden som han rekonstruerat.

Romarinnor och romare

Janson, Tore
Wahlström & Widstrand

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor