Förböner hjälper inte

Böner kan hjälpa den som ber och lindra hans eller hennes oro och inge hopp, men de hjälper inte föremålet för bönerna.
Publicerad

Det visar en studie som publiceras i tidskriften American Heart Journal.

Forskarna undersökte hur det gick för drygt 1 800 patienter som genomgick hjärtoperation av så kallad bypass-typ. Flera kristna bönegrupper bad för en grupp patienter, men inte en för annan grupp. Dessa patienter visste att de deltog i försöket, men inte vilken grupp de ingick i. En tredje grupp patienter erhöll förböner med skillnaden att de visste om det.

Den första månaden efter ingreppet visade sig bönerna inte spela någon roll för de patienter som inte visste om man bett för dem eller ej – här var komplikationer lika vanliga (51 procent för dem man inte bett för, 52 för de andra). Men gruppen som visste att de varit föremål för bön hade en högre komplikationsfrekvens, 59 procent.

Forskarna bakom studien har ingen förklaring till resultaten, men föreslår att vetskapen om att man erhållit förböner kan ha lagt extra stress på patienterna i den tredje gruppen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor