Parasit lämnar sjunkande skepp

Tagelmasken Paragordius tricuspidatus är expert på att slingra sig ur en knipa.
Publicerad

Under en del av sin utveckling lever tagelmasken som parasit inuti en syrsa. När den ihoprullade masken är ungefär en decimeter lång fyller den hela insekten utom benen, huvudet och andra livsnödvändiga organ.

– Masken kan överleva även om syrsan blir uppäten av ett rovdjur, säger Fleur Ponton, ekolog vid Centre IRD de Montpellier i Frankrike.

Hon ingår i en forskargrupp som i tidskriften Nature beskriver vad som händer när en groda eller en fisk slukar syrsan medan masken fortfarande är kvar i den. Syrsan är utom räddning, men i närmare en tredjedel av fallen lyckas masken slingra sig ut genom rovdjurets mun, näsa eller gälar på mindre än tio minuter. Ute i det fria vattnet är masken redo att fortplanta sig.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor