Svensk antenn varnar för jordbävning

I maj sköts en satellit upp som ska kunna avläsa förstadierna till en jordbävning.
Publicerad

År 1970 tog en rysk satellit emot märkliga radiosignaler från jorden. Några timmar senare skakades området varifrån signalerna kommit av ett kraftigt jordskalv. I december 1988 upptäcktes liknande signaler, då på den ryska rymdstationen Mir. Strax därpå skedde jordbävningen i Armenien som kostade 25 000 människor livet.

Efter analyser av det lågfrekventa radiobruset och ett misslyckat försök med en satellit i december 2001 är det nu dags för en ny satellit. Den 23 maj sköts en mikrosatellit upp från en rysk atomubåt i Barents hav till en bana på 40 mils höjd över jorden. Ombord på satelliten finns en svensk mottagare som ska analysera radiovågornas spektrum.

Jan Bergman, forskare vid Institutet för rymdfysik i Uppsala, är ansvarig för mottagaren. Han tror att metoden nu kommer att fungera, men säger att det behövs kompletterande satelliter och sensorer på marken för att få ett komplett varningssystem.

Om det går som planerat ska alltsammans kopplas ihop i ett ryskt katastrofvarningssystem kallat Vulkan, som ska varna för jordbävningar upp till fem dagar i förväg.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor