Tröjan som skiftar färg

Forskare har lyckats spinna de första långa trådarna som kan byta kulör.
Publicerad

Detta kan bli en perfekt tröja för den osäkra väljaren. Ena sekunden knallröd, den andra mörkblå. Redan i dag är den fullt möjlig att tillverka. Allt som krävs är att väva ett tyg av den nya ledande plastfibern som spinns vid University of Connecticut i USA.

Kemisten Greg Sotzing har lyckat tillverka långa plastfibrer som skiftar färg när elektrisk spänning läggs över dem. Ledande plast som skiftar färg är visserligen inte nytt, men Greg Sotzing är först med att lyckas spinna upp till en kilometer långa trådar. Tidigare har man inte kunnat göra längre trådar än en tiondels millimeter.

Hemligheten bakom framgången är att spinna tråden med hjälp av en elektrisk spänning och kring en tråd som inte är ledande. Han har hittills lyckats göra trådar som skiftar från orange till blått och från rött till blått, men hoppas kunna tillverka trådar som ändrar färg från rött, blått och grönt till vitt.

Med sådana trådar vävda till ett tyg skulle man i princip kunna ändra färg som bildpunkterna i en bildskärm och därmed visa vilken bild som helst på det vävda tyget. Med en digitalkamera och en dator som styr de enskilda trådarna vore det möjligt att skapa en kameleonttröja som helt smälter in i bakgrunden.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor