Bombens biografi

Före Bomben fanns bara bomber. Så står det i den brittiske historieprofessorn Gerard DeGroots biografi (!) över atombomben.
Publicerad

Den är ännu ett arv från 1900-talet, detta ytterligheternas århundrade. Kriget vetenskapliggjordes alltmer under 1900-talet – tänk bara på de statistiker som redan under första världskriget räknade ut att det krävdes att man släppte i snitt 27 kilo sprängämne över en storstad för att döda en person. Här någonstans uppfanns massmördaren som maximerade dödandet med hjälp av hålkort, räknestickor och pärmar – och så småningom laboratorium.

Atombomben är det mest exceptionella exemplet på krigets allians med vetenskapen – med känt resultat. Läs därför Bomben, även om dagens apokalyps snarare handlar om skräcken för att grannen ska bli ens lägervakt, än om svampmoln som stiger mot skyn.

Bomben

DeGroot, Gerard
Natur och kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor