Efter hiv: Nu struntar man i kondom igen

Missuppfattningen att det i dag inte finns några obotliga könssjukdomar gör att allt fler unga smittas, framför allt av klamydia.
Publicerad

I rädsla för hiv-smitta använde svenskarna under mitten av 1990-talet kondom vid tillfälligt sex, men den trenden är nu bruten. År 2005 anmäldes rekordhöga drygt 33 000 fall av klamydiasmitta, och fyra av fem fall gällde personer mellan 15 och 30 år. Smittan sprids med bakterien Chlamydia trachomatis. Antibiotika dödar bakterien, men långvarig infektion kan ge skador på äggledarna och orsaka sterilitet.

– Framför allt kan vi använda klamydiasmitta som en indikator på att oskyddat sex är vanligare. Unga riskerar att utsättas för värre smittor, som gonorré, hepatit och hiv, säger Anders Blaxhult, biträdande statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Sedan 1988 omfattas klamydia av smittskyddslagen. Det innebär att den som smittats måste anmäla detta, och man försöker sedan spåra smittan.

Ändrade vanor bland unga

Att unga har en liberal inställning till sex bidrar också till att smittspridningen ökar. Folkhälsoinstitutets rapport Ungdomar och sexualitet visar att ungdomar i dag har fler sexuella kontakter och mer oskyddat sex. Var femte man och kvinna i åldern 18-24 år uppger att de vid minst ett tillfälle det senaste året har haft samlag första kvällen utan kondom.

I en amerikansk undersökning som presenterades i tidskriften Pediatrics förra året visade det sig också att oralsex var vanligare hos unga än vaginala samlag. Hela 14 procent av de tillfrågade tonåringarna trodde att klamydia inte kan överföras vid oralsex. Även svenska ungdomar är föga medvetna om att könssjukdomar smittar även på detta vis.

– Vi ser allt fler fall av gonorré i svalget, och även infektioner med papillomvirus som kan leda till tonsillcancer, säger Anders Blaxhult.

Klamydiatest på nätet

Det har varit svårt att få ungdomar att spontant testa sig för klamydia, särskilt unga män. Därför inleddes ett försök med klamydiatest på nätet i Västerbottens läns landsting för två år sedan. Hittills har omkring 3 500 personer testat sig, varav knappt 6 procent visade sig vara smittade. I maj i år startade en liknande verksamhet i Västra Götaland, berättar initiativtagaren Roger Karlsson, professor i allmänmedicin vid Umeå universitet.

På hemsidan går det att beställa hem provrör där man samlar urin, och dessa skickas sedan i retur i ett frankerat svarskuvert. Efter en vecka går provsvaret att läsa på hemsidan med hjälp av en personlig kod. Om det är positivt anges vilka kliniker man kan gå till, och det går också att printa ut en remiss att ta med sig. Vid läkarbesöket sker smittspårning. Den som inte tar del av sitt svar får en påminnelse, och om denna inte hörsammas kallas personen till läkarbesök.

Träffar dem som är smittade

– Vi har inte personliga möten med alla som testar sig men vi träffar de ungdomar som har klamydia och pratar med dem om riskbeteenden, säger Roger Karlsson.

Han anser att landstingen måste bli bättre på att använda nätet. Däremot är rena självtest ingen bra idé. Apoteket säljer teststickor, men de är svåra att avläsa och vid ett positivt provsvar fångas heller inte den smittade upp.

– Risken är att man försöker behandla sig själv. Och utan smittspårning får de som man kan ha smittat inte reda på att de bör testa sig, säger Roger Karlsson.

Bäst är förstås att undvika att bli smittad. Men i djupintervjuer av medicinstudenten Måns Berglund i Umeå ansåg ungdomarna att kondomer är äckliga, pinsamma att använda och dessutom dyra.

– I dag tänker inte så många på att hiv finns, och eftersom man inte dör av herpes, och klamydia går att behandla, är deras motivation att använda kondom låg, säger Roger Karlsson.

Och information är färskvara. De stora aids-kampanjer som gjordes för 10-15 år sedan hjälper inte dagens unga, för varje år kommer en ny kull på 100 000 ungdomar att börja experimentera med sex.

– Att informera om kondomanvändning är viktigt, men även att tidigt fånga upp dem som ändå smittas så att de inte skadas. Där kommer vi in, säger Roger Karlsson.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor