Amatörboxning skadar också hjärnan

Även amatörboxares hjärnor tar stryk, trots huvudskydd. Det visar forskare i Göteborg och Stockholm som tagit prov på ryggmärgsvätska.
Publicerad

I studien ingick fjorton unga boxare och som jämförelse tio personer som inte boxades. På boxarna togs prover dels en vecka efter en boxningsmatch, dels tre månader senare utan att de boxats däremellan.

Forskarna såg att två proteiner som normalt finns inuti nervcellsutskotten hade läckt ut hos boxarna, vilket vittnar om nervcellsskador. Halterna var högst hos dem som fått flest slag mot huvudet. I nästa steg ska man undersöka hur det ser ut hos personer som drabbats av hjärnskakning och medvetslöshet.

Studien finns publicerad i Archives of Neurology.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor