Bakom de stora männen

Namnet Henrietta Leavitt är nog bekant för alla som har läst om hur universum blev ofantligt mycket större än bara Vintergatan.
Publicerad

Det var hennes upptäckt för 84 år sedan, att cepheidstjärnor kan användas som måttstock för avstånd i rymden, som fick världsalltet att plötsligt växa. Datorerna på den tiden var de kvinnor som med linjal i handen och stor möda granskade glasplåtar med fotografier av himlen och försåg de stora männen med nödvändiga mätdata.

Fröken Leavitt var en av dem som inte fick räknas till forskarnas skara. Nu har George Johnson, vetenskapsreporter på New York Times, samlat det lilla som är känt från Henrietta Leavitts korta liv i en liten men mycket läsvärd bok, där de stora männen och deras viktiga debatter för en gångs skull kommer i bakgrunden.

Miss Leavitt’s stars

Johnson, George
Atlas Books

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor