Historia på vita duken

Filmer med historiskt motiv är vanliga, men filmer blir också efter hand historiskt källmaterial i sig.
Publicerad

De uttrycker ofta sin samtids värderingar, förhoppningar och konflikter. Lundahistorikern Ulf Zander visar i Clio på bio hur den amerikanska identiteten har stötts och blötts i åtskilliga Hollywoodrullar. Hur har hjälterollen med tiden förändrats? Vilka är skurkarna? Hur har ”Vilda östern” – filmer med Mellanösternmotiv – tagit över från Vilda västern som filmgenre? Och vad säger allt detta om amerikansk självbild och historia? Sådant diskuterar Ulf Zander med ständiga referenser till kända och okända filmer.

Forskningsarbetet att se alla dessa filmer måste ha varit roligt och intressant – och det har smittat av sig på resultatet. Ett extra plus för alla fina filmbilder i boken. Men ett minus för de obefintliga eller knapphändiga bildtexterna.

Clio på bio

Zander, Ulf
Historiska media

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor