Följ med på safari till Tanzanias schimpanser, sabelantiloper och elefanter…

En unik kunskapsresa för Forskning & Framstegs läsare med Staffan Ulfstrand den 16-30 juli 2007.
Publicerad

Schimpanserna väntar oss i Mahale…

Vid Tanganyikasjöns strand i hjärtat av Afrika ligger Mahalebergen med Östafrikas största schimpansbestånd. Ingen går oberörd från ett möte med dessa fantastiska djur – så lika oss, och ändå så olika! Under flera spännande dagar har vi dessförinnan vistats i Ruaha – en av Afrikas vackraste och mest storviltrika nationalparker, hemvist för tiotusen elefanter och med fina bestånd av lejon, leopard och gepard. Vi hoppas även få syn på den sällsynta vildhunden. Till Ruahas specialiteter hör sabelantilopen – i mångas tycke den vackraste av alla antiloper!

Till Afrikas hjärta…

Målet för denna unika safari är södra och västra Tanzania – mitt i Afrika. Här ser det väldigt annorlunda ut jämfört med landets nordligare delar, dit så många reser för att njuta av afrikanska savanner och deras djurliv. I södra Tanzania är artrikedomen bland storviltet ännu större, tack vare att regionen befinner sig i övergången mellan en nordlig, acacia-dominerad vegetationstyp och en sydlig, som domineras av lövfällande bredbladiga miombo-skogar. Stora delar av södra Tanzania är höglänta, och över den vidsträckta högslätten höjer sig bergskedjor och enstaka berg. Dessa dramatiserar landskapet och ökar artmångfalden genom sin regnskogsliknande vegetation. Kring floderna utbreder sig grässlätter, där träd och buskar hålls borta till följd av översvämningar under regnperioden. Klimatiskt finns stor variation: ju längre österut, desto större inflytande från Indiska oceanen och desto rikligare nederbörd, medan det är torrare i de trakter vi kommer att besöka med nederbörden inskränkt till december – maj. Väderleksutsikterna för den årstid då vi kommer på besök är solsken varje dag, med stackmolnsbildning på eftermiddagen, dagstemperatur max 25 à 28 grader och angenämt svala nätter. Vi har valt att förlägga vår resa till torrtiden för då är framkomligheten på vägarna bättre och – än viktigare – då samlas viltet kring de permanenta floderna och sjöarna.

En unik resa – ”Alla Safaris Moder!”

Forskning & Framstegs resa går till mål långt bortom de vanliga safaristråken. Vi besöker några av Östafrikas mest jungfruliga nationalparker som mycket få turister ännu har upptäckt. För att spara tid och kunna nå de avlägsna Mahalebergen flyger vi från Ruaha till Mahale och därifrån till Arusha i chartrade flygplan. På färden från Dar es Salaam till Ruaha färdas vi i en bekväm minibuss med luftkonditionering, men i nationalparkerna använder vi bara fyrhjulsdrivna öppna safarifordon. I Udzungwa- och Mahalebergens skogar vandrar vi till fots och spårar primater i sällskap med erfarna parkguider. Även i Ruaha kommer det att ges tillfälle till fotvandringar för dem som så önskar, men på många ställen är det naturligtvis förbjudet – och oklokt! – att lämna bilen. Den stora spännvidden på de biotoper vi besöker med allt från torra grässavanner och miomboskogar till bergsregnskog ger oss chans att uppleva en stor rikedom av djur- och fågelarter på vår färd. Våra lokala guider är synnerligen erfarna och angelägna om att vår resa skall ge oss maximalt utbyte. Övernattningarna sker i permanenta tältläger och vildmarkslodger ”i bästa Hemingway-stil”. Tälten är rymliga och bekväma samt har egen toalett och dusch. Frukost och middag intas på lodgerna, ofta under den praktfulla afrikanska stjärnhimlen, medan lunchpaket tas med i bilen för att inmundigas under en skuggande acacia.

Staffan Ulfstrand

Reseledare är Staffan Ulfstrand – professor emeritus i zooekologi vid Uppsala universitets Evolutionsbiologiska centrum och expert på Afrikas savanner och deras djurliv. Han gjorde sin första Afrikaresa 1958 just till Mahale och har sedan återvänt till östra och södra Afrika många gånger, bland annat som Äventyrsresors reseledare; på ”meritlistan” har han bland annat två böcker om afrikansk natur och afrikanskt storvilt, nämligen ”Savannliv” (1999; utsåld men finns i engelsk översättning) och ”Elefantens vita betar” (Atlantis 2003).

Det är också Staffan som skrivit artikeln om schimpansforskning i Forskning och Framsteg. För att du skall få största möjliga upplevelse och en personlig guidning är gruppen begränsad till fjorton deltagare. Blir vi fler, tillkommer ytterligare en reseledare, nämligen den erfarne safariguiden Johan Stenkula, professionell Afrikaguide, som bland sina många kunskapsspecialiteter har förmågan att tala swahili. Gruppen kan då således vid behov dela på sig, utan att någon saknar svensk färdledare.

Resan

Ankomst och avresa: Vår safari börjar i Dar-es-Salaam, dit vi anländer på eftermiddagen. Där hinner vi ta ett dopp i havet utanför vårt hotell innan vi samlas för gemensam middag. Nästa morgon börjar vår safari ”på riktigt”, och redan kring lunch når vi vår första nationalpark. Nästan fjorton dagar senare avslutas vår resa med en dag på en bekväm lodge utanför Arusha. Härifrån kan man ofta se Kilimanjaros snö, och omgivningarna är fulla av spännande djur som vi studerar under en ”avskedspromenad”.

Mikumi National Park utgör en utmärkt introduktion till södra Tanzanias natur. Med sin yta på cirka 3.200 km2 är den landets fjärde största nationalpark. Egentligen är den större än så, eftersom den efter en sentida utvidgning ansluter till det gigantiska Selous Game Reserve – djuren kan alltså utan problem röra sig fritt mellan dessa två områden. I Mikumi finns en mosaik av miomboskog, acaciedungar och palmer samt vidsträckta gräsmarker, där gräset på sina håll når en höjd på ända till 4 meter. Parken innehåller också en del permanenta små dammar där vi spanar efter flodhästar och olika intressanta vattenfåglar. I Mikumi har vi chans att bli bekanta med lejon, giraff och buffel och en verklig finess inom antilopfamiljen – den praktfulla större kudun med sina enorma spiralvridna horn. I Mikumi finns det gott om babianer, och där har i många år bedrivits ett mycket framgångsrikt forskningsprojekt om dessa märkliga djurs livsföring. Får vi syn på en babianflock, har vi en intressant stund framför oss! Och i lägret får vi hålla ögonen öppna så att inte de alltid lika nyfikna gröna markattorna knycker våra sandaler eller apelsiner…

Udzungwa Mountains National Park inrättades så sent som i början av 1990-talet, efter det att man upptäckt att det berg som ger parken dess namn hyser en lång rad arter av växter och djur som inte finns någon annanstans (s k endemer). Berget Udzungwa når en höjd på cirka 2.500 m, och nationalparkens yta omfattar inemot 2.000 km2. I de regnskogsaktiga skogarna på bergets sluttningar kommer vi att göra en fotvandring och speciellt hålla ögonen öppna efter ett utomordentligt märkligt djur: rungwemangabeyen. Det är en apart, som fick sin vetenskapliga beskrivning så sent som 2005 och då på grundval av foton tagna på två olika berg ingående i den kedja som sträcker sig genom östra Tanzania och kallas ”the Eastern Arc”. Helt nyligen fick forskarna möjlighet att undersöka ett exemplar som skjutits av en ortsbo, och då visade det sig att arten är ”ännu unikare” än man tidigare trott. Man har därför placerat den i ett alldeles eget släkte, och dess fullständiga namn är Rungwecebus kipunji (artnamnet är helt enkelt den lokala benämningen). Nåväl, chansen att vi får se denna rara och tillbakadragna apa vid vårt besök är liten, men skogen innehåller andra intressanta aparter, t ex röd och svartvit kolobus, som vi har större chans att få syn på. Även fågellivet på Udzungwe är märkvärdigt. För kort tid sedan upptäckte en dansk forskargrupp en konstig frankolin (en hönsfågel, som liknar vår rapphöna) och fann att den liksom den ovannämnda apan bör få ett eget släkte: den är nu döpt till Xenoperdix udzungwensis. Släktnamnet betyder ”främmande rapphöna” och anspelar på att artens närmaste släktingar finns så långt borta som i Sydasien!

Ruaha National Park – vårt nästa resmål – är med sina 13.000 km2 Tanzanias tredje största nationalpark. Många erfarna safariresenärer brukar hävda att detta är Östafrikas vackraste nationalpark. Här kommer kikare och kameror att få jobba! Liksom beträffande Mikumi kan man faktiskt säga att Ruaha är ännu större än det låter, eftersom parken omges av områden där storviltet är skyddat, t ex genom att jakten är strikt kontrollerad. Sitt namn har den fått av den väldiga flod som genomkorsar den och som för vatten året runt. Ruaha är berömt inte minst för sina månghövdade lejonflockar, och även om antalet elefanter till följd av illegal jakt kraftigt minskade under senare hälften av 1900-talet, har trenden vänt så att parken nu hyser minst 10.000 av dessa bjässar. Ruaha innehåller en spännande ”artmix” med allmänt spridda arter, t ex zebra och buffel, nordligt präglade som mindre kudu och grantgazell och sydligt präglade, t ex roanantilop och sabelantilop. (Den som fått se en hjord sabelantiloper brukar hålla med om att det är Afrikas vackraste storvilt.) Om vi har tur, får vi se en leopard uppe i ett träd vaktande över sitt slagna byte eller rentav en flock vildhundar på jakt efter gnu eller impala. Då vårt besök infaller under torrperioden har vi goda chanser att få se mängder av törstande djur som kommer ner till flodstranden för att dricka – med ett vaksamt öga mot krokodilerna som ligger där och solbadar. I stora delar av Ruaha finns det gott om praktfulla baobabträd, och över dem svävar gycklarörnar och sällsamma, stjärtlösa seglare…

Mahale National Park – vår resas höjdpunkt! Denna park omfattar 1.600 km2 och har inrättats för att skydda dels den intressanta växt- och djurvärlden i bergskedjan Mahale med Nkungwe som högsta topp (2.500 m), dels Östafrikas största schimpanspopulation (nära 1.000 individer). Alla känner till Jane Goodall, vars banbrytande schimpansforskning startade 1960 i Gombe i nordvästra Tanzania. Mahale ligger omkring 15 mil längre söderut och liksom Gombe vid Tanganyikasjöns strand. I Mahale har ett japanskt forskarteam studerat schimpansernas liv och leverne i över 40 år och gjort vetenskapliga insatser av lika stor betydelse som Goodalls. Nuförtiden är ett par av schimpansflockarna ”habituerade”, dvs struntar fullkomligt i grupper av mänskliga besökare (t ex oss!). Med en gnutta tur – man får inte glömma att det rör sig om fullständigt vilda djur, som beter som de själva vill – får vi tillfälle att för en stund ingå i en schimpansgrupp och med egna ögon se hur de agerar – så mänskligt, och ändå så annorlunda! Men Mahale bjuder på åtskilligt annat än schimpanser, t ex ett rikt och intressant fågelliv, och på aftonen kan vi från vår lägerplats spana ut över den enorma Tanganyikasjön med dess vita sandstränder och kristallklara vatten och se solen gå ner över Kongo. (Kanske blir vi inspirerade till att hälsa varandra med de bevingade orden: ”Dr. Livingstone, I presume!” – för vi är bara 10 mil från byn Ujiji, där det klassiska mötet mellan Stanley och Livingstone ägde rum år 1871!) Från Ruaha har vi kommit till Mahale med flyg, och därifrån fortsätter vi med flyg till Arusha – på väg hem från underbara platser som inte en enda av våra vänner och bekanta någonsin besökt…

Preliminär resplan

 • Dag 1: Nattflyg med Ethiopian Airlines från Arlanda vid 20 tiden. (ca 10 timmar).
 • Dag 2: Byte av flyg i Addis Abeba. Flyg 2 tim till Dar es Salaam ankomst 14:40. Transfer, vila, bad i havet och middag. Hotell Beachcomber.
 • Dag 3: Färd till Mikumi NP ca 4-5 tim. Game drive Land Rover. Fox Camp / Vuma Hills Camp.
 • Dag 4: Game drive på morgonen. Lunch. Färd 2 tim till Udzungwa Mountain View Lodge.
 • Dag 5: Vandring med parkguide i Udzungwa Mountain NP. Udzungwa Mountain View Lodge
 • Dag 6: Färd 7-8 tim via Iringa till Ruaha. Game drive i öppen Land Rover. Ruaha River Lodge.
 • Dag 7: Game drive i öppen Land Rover. Ruaha River Lodge.
 • Dag 8: Game drive i öppen Land Rover. Ruaha River Lodge.
 • Dag 9: Game drive i öppen Land Rover. Ruaha River Lodge.
 • Dag 10: Flyg till Mahale. Båt till Nkungwe Tented Camp. Schimpansspårning.
 • Dag 11: Schimpansspårning med guider i skogen. Nkungwe Tented Camp vid stranden.
 • Dag 12: Schimpansspårning med guider i skogen. Nkungwe Tented Camp vid stranden.
 • Dag 13: Vila vid campen. Flyg till Arusha. Transfer till Mt Meru Game Lodge.
 • Dag 14: Vandring. Avskedsmiddag. Avresa till Addis Abeba 18:30. Flyg hem vid midnatt.
 • Dag 15: Ankomst till Arlanda vid 9-tiden.

Med reservation för eventuella förändringar i dagsprogrammet.

Fakta

Datum: 16-30 juli 2007
Deltagarantal: min 11 – max 14, färdledare Staffan Ulfstrand.
Vid 15-20 deltagare medverkar även Johan Stenkula som färdledare.
Pris: 57.800 kr
Enkelrum: 6.600 kr, i Mahale bara i mån av plats på campen.

I priset ingår: flyg och skatt från Stockholm, alla lokala transporter och aktiviteter, bl.a. två chartrade specialflygningar till och från Mahale, alla måltider, del i dubbelrum eller tält på bekväma lodger, hotell och camper med egen dusch och toa samt två nätter på enklare lodge, en eller två svenska färdledare beroende på antal deltagare, chaufförer och lokala guider, alla nationalparksavgifter.

I priset ingår ej: visum till Tanzania (fn. 500 Skr), drycker, dricks. För ev. vandringssafari i Ruaha tillkommer USD 20 per person och tur.

Gradering: resan kan genomföras av de allra flesta. Vissa längre transporter på bra vägar. Vissa vandringar i bergsskog.

Bokning

Bokning sker genom att du ringer till Håkan Tranér på Äventyrsresor 08-55 60 69 08 och reserverar plats. Alternativt via e-post hakan@aventyrsresor.se. Du erhåller då en anmälningstalong med inbetalningskort. Anmälningsavgiften, 2000 kr/person, ska därefter inom 7 dagar sättas in på Äventyrsresors postgiro 479 68 96 – 1. Efter ca en vecka får du en bokningsbekräftelse samt en omfattande information om Östafrika. Slutbetalning skall ske 50 dagar innan avresa.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar avbeställningsskydd som erhålles genom att du betalar en avgift på ytterligare 1500 kronor tillsammans med anmälningsavgiften. Skyddet gäller mot uppvisande av läkarintyg om resan måste avbeställas på grund av sjukdom. Expeditionsavgiften är 600 kronor.

Avbokning

Vid avbokning mer än 50 dagar före avresa uttages en avgift på 5% om du inte har avbeställningsskydd. Mellan 50 och 7 dagar före avresa är avgiften 50% av resans pris. Därefter äger Äventyrsresor rätt att tillgodoräkna sig hela resans pris.

Vi reserverar oss för prisändringar som beror på ändrade flygpriser, skatter, parkavgifter eller växelkurser. Priset är beräknat på en dollarkurs av 7:00 kronor.

Ekoturism

Denna resa är, liksom övriga i Äventyrsresors utbud, upplagd på ett ekoturistiskt sätt. Detta innebär bland annat att vårt besök ska vara till största möjliga glädje för lokal ekonomi, naturvård och kultur. Några exempel: Varje resenär bidrar på alla våra långresor med 10 träd till tidningen VI:s trädplanteringsprojekt i Östafrika, liknande det projekt som erhöll Nobels fredspris 2004. Ekoturism innebär också att vi reser i små grupper med nära kontakt till naturen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor