Suzanne Dickson får Fernströmpris

Hon upptäckte hur hormonet ghrelin styr människors aptit och vikt.
Publicerad

Professor Suzanne Dickson vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har utsetts till en av årets ”yngre och lovande” Fernströmpristagare. Hon får priset ”för sin betydelsefulla upptäckt av ghrelinets effekter på energiomsättning och aptitreglering”.

Ghrelin är ett aptitreglerande hormon som tillverkas i magsäcken och som signalerar till hjärnan att vi ska äta. I dag är det välkänt att man genom att hämma ghrelin hos försöksdjur kan få dem att gå ner i vikt. Men när Suzanne Dickson först började studera ghrelin var det i dess roll i regleringen av tillväxthormon. Det var när hon närmare undersökte hur ghrelin påverkar tillväxt som hon upptäckte att hormonet också påverkar aptiten och fettmassan. Nu studerar hon tillsammans med kollegan Jörgen Engel kopplingen mellan ghrelin och våra belöningssystem i hjärnan.

– I studier på råttor går det att se att när de får injektioner med ghrelin aktiveras deras belöningssystem, och de söker då mer aktivt efter mat, säger Suzanne Dickson.

Suzanne Dickson är ansvarig för ett femårigt EU-projekt om fetma och åldersdiabetes kallat Diabesity. Här letar forskare från 27 länder efter nya mål för läkemedel, och ghrelins mottagare i hjärnan kan vara en sådan kandidat.

Men Fernströmpriset på 100 000 kronor är ett personligt pris. Vad ska pengarna användas till?

– Det låter kanske inte så glamoröst, men det enda jag kommer att tänka på är bergvärme till vårt hus, säger Suzanne Dickson.

Yngre pristagare 2006

Eric K. Fernströms stiftelse bildades 1978 för att främja vetenskaplig medicinsk forskning. Stiftelsen delar årligen ut ett nordiskt pris och sex priser till yngre forskare. Var och en av landets sex medicinska fakulteter utser sin egen yngre pristagare.

I år gavs de övriga fem priserna till:

  • Lars Holmgren, Karolinska Institutet
  • Marie Larson, Linköpings universitet
  • Bill Agace, Lunds universitet
  • Klas Kullander, Uppsala universitet
  • Per-Arne Oldenburg, Umeå universitet
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor