Elefant klarar spegeltestet

Elefanter har tagit plats i en exklusiv skara av djur som känner igen sig själva i en spegel.
Publicerad

Någon gång efter 18 månaders ålder brukar människobarn förstå att en spegel ger en bild av den egna kroppen. Samma form av kroppsmedvetande finns hos de svanslösa aporna: schimpanser, dvärgschimpanser, gorillor och orangutanger. Och för fem år sedan visade Diana Reiss, psykologiprofessor och forskningschef vid New York Aquarium i USA, att även delfiner kan känna igen sig själva i en spegel. Nu har hon upptäckt samma förmåga hos en asiatisk elefant.

– Gemensamt för djuren som klarar spegeltestet är att de har stora hjärnor och en väl utvecklad förmåga till socialt samspel och empati, säger hon.

Diana Reiss och hennes medarbetare i USA monterade upp en jättespegel på 6 kvadratmeter i elefantparken vid Bronx Zoo i New York. Tre elefanter i parken fick spegla sig. De blev så nyfikna på vad de såg att de snokade bakom spegeln med snabeln.

I nästa steg målade forskarna ett kryss med vit färg på ena sidan av elefanternas panna som de bara kunde se via spegeln. På den andra sidan målade de ett kontrollkryss med genomskinlig färg. En av elefanterna, honan Happy, speglade sig och rörde sedan flera gånger vid det vita krysset med snabeln. Därmed stod det klart att hon hade kopplat spegelbilden till sin egen kropp.

– Det är ett välgjort experiment, men det förvånar mig att bara en elefant klarade spegeltestet vid ett enda tillfälle, säger Peter Gärdenfors, professor i kognitionsforskning vid Lunds universitet.

Diana Reiss tror att elefanten Happy snabbt insåg att krysset var harmlöst och slutade att bry sig om saken. Hon påpekar att elefanter inte är särskilt måna om att hålla sig rena.

Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor