Hur gifter man sig i dag?

Dagens bröllop är alltmer påkostade och planerade. Samtidigt förändras normen för ett riktigt bröllop.
Publicerad

Etnologen och konsumtionsforskaren Eva Knuts vid Göteborgs universitet har djupintervjuat sju par när de skulle gifta sig och även ett flertal präster. Hon har studerat bröllopssajter och bröllopstidningar, och även kommersen kring giftermålen. Ett bröllop i dag kostar omkring 70 000 kronor, men då räknas inte presenter, smekmånad, gästernas kläder och resor och liknande kringkostnader.

1. Hur vill vi gifta oss i dag?

– Många uttrycker att de vill gifta sig på sitt eget, personliga vis. Man vill hitta det unika. Många säger att de inte vill göra som alla andra. Men ändå hamnar de i liknande situationer och diskuterar ringens utseende eller fotograferingen på samma sätt.

2. Några exempel på personliga bröllop?

– För många är den vita klänningen som symbol viktig att förhålla sig till. En del säger att de ”inte vill vara brud” på ett traditionellt sätt. En mörk klänning blir då ett sätt att visa att man inte gifter sig traditionellt och ger större frihet att till exempel inte bjuda släkten och signalera ett eget slags bröllop.

3. Varför råder sådan bröllopsyra nuförtiden?

– Vissa forskare säger att det har att göra med att vi söker oss till traditioner när vi känner oss rotlösa i en föränderlig värld, men jag tror snarare att det hänger samman med dagens fokus på upplevelser. Många vill göra något extra av livet. Det handlar om att sätta guldkant på tillvaron. En parallell till alla dyra bröllop är kanske de många matlagningsprogrammen på tv liksom intresset för kök och inredningar.

Nu för tiden gifter sig även många efter att de fått barn och köpt hus. Då har man tid och råd att lägga lite extra krut på bröllopet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor