Smart kamera kollar flis

Avancerad bildbehandling blir billig och enkel med nytt programmeringsstöd.
Publicerad

Så kallade smarta kameror utför en del av bildanalysen direkt i kameran och skickar bearbetad information vidare. Ett exempel är de kameror som läser av nummerskyltarna i tullarna för trängselskatt i Stockholm.

Vid Mittuniversitetet i Sundsvall utvecklas just nu en smart kamera som ska användas i trä- och massaindustrin. Forskarna vill ta fram en billig kamera, som beräknas komma att kosta omkring 1 000 kronor.

Priset hålls nere genom att man använder en så kallad programmerbar grindmatris tillsammans med en enkel bildsensor. Grindmatriser är både billiga och mycket anpassningsbara, men de anses svåra att programmera eftersom de kräver kunskaper om hårdvaran. Ett steg i utvecklingen av kameran har därför varit att ta fram stöd för programmering.

Benny Thörnberg vid Mittuniversitetet har utvecklat ett stöd som förenklar minneshanteringen. Just vid bildbehandling handlar det ofta om stora datamängder, och det gäller att hålla reda på var olika bildpunkter lagras.

– Jag utgår från det som är vanligast i bildbehandling, en begränsad klump av pixlar, säger Benny Thörnberg.

Med hjälp av hans stöd blir det enkelt både att filtrera fram olika objekt på en bild, eller samma objekt på en serie bilder.

Kameran ska bland annat användas för att analysera träflis. När man tuggat upp en stock i flis behöver man mäta på flisen för att se att den håller jämn storlek. Man vill också se hur ljus den är för att bestämma hur mycket blekmedel som måste användas.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor