Ebola dödade 5 000 gorillor

Två utbrott av ebolavirus har dödat 5 000 gorillor i republiken Kongo mellan oktober 2002 och januari 2004.
Publicerad

– Viruset är det värsta hotet mot gorillorna just nu, säger Carles Vilà, biolog vid Uppsala universitet.

Tidigare har forskare trott att smittan sprids från fladdermöss eller andra djur som inte själva blir sjuka. Men viruset verkar spridas direkt mellan gorillor, rapporterar Carles Vilà och hans medarbetare i tidskriften Science. Det ökar chanserna för att ett framtida vaccin ska kunna bromsa smittan.

Det finns två arter av gorilla: västlig och östlig. Forskarna tror att en fjärdedel av alla västliga gorillor har dukat under av ebola sedan i början av 1990-talet. Ingen vet hur många som finns kvar. Av den östliga gorillan återstår ungefär 5 000. Arten är starkt hotad, främst av tjuvjakt och skogsskövling

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor