Jorden från månen vann omslagsomröstningen

Under 2006 fyllde Forskning & Framsteg 40 år, och vi bad då er läsare rösta fram det bästa omslaget någonsin.
Publicerad

1. Forskning & Framstegs bästa omslag genom tiderna är det sedermera berömda fotot av jorduppgången över månen. Besättningen på Apollo 8 tog bilden på juldagen 1968 och den skulle bli en av förra seklets mest omtalade. Fotot av jordklotet, svävande ensamt i rymden, har kommit att symbolisera vår planets utsatthet och bidrog till det miljömedvetande som växte fram på 1970-talet. I samma nummer av Forskning & Framsteg, 2/69, fanns för övrigt en artikel med rubriken Den odelbara miljön.

2. På andra plats, bara några tiotal röster efter, kom ett foto inifrån en tulpan av Lennart Nilsson, en av tidskriftens flitigaste omslagsfotografer genom åren. I en artikel i detta nummer, 1/72, skriver Lennart Nilsson hur han kontaktade en svensk optikexpert och tillsammans med honom utvecklade ett kameraobjektiv avsett för trånga blodkärl. Objektivet, bara några millimeter stort, hade superkort brännvidd, synnerligen stor bildvinkel och ett extremt skärpedjup (från 1 centimeter till oändligheten). Med detta objektiv gjorde Lennart Nilsson ett uppmärksammat bildreportage om hjärtinfarkt för Life Magazine för vilket han fick American Heart Associations stora pris.

3. Bronsplatsen kneps av två unga giraffhanar som vänslas. Bilden finns på vårt temanummer om sex, 4/03, och är tagen av Stephen Maka. Slingrandet slutar ofta med att den ena hanen bestiger den andra. Giraffernas beteende är ett av många exempel på att homosexualitet bland djur inte alls är något ovanligt.

Nu under Linnéåret 2007 har F&F-läsarna en ny uppgift: att kora Sveriges vackraste blomma. Gå till fof.se/blommor och lägg din röst!

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor