Kemiingenjör klarade kalendern först

Maria Lindgren listade ut rätt ord redan den 7 december.
Publicerad

För åttonde året i rad ordnade F&F en klurig julkalender på nätet. Varje dag från den 1 december till julafton presenterades en ny ledtråd, och det gällde att lista ut vilket ord vi tänkte på.

Över tusen fantasifulla gissningar kom in till redaktionen. Årets upplaga verkar dock ha varit ovanligt svår. Först den 18 december var det fler rätt än fel bland svaren.

Maria Lindgren i Stockholm var först med det korrekta svaret den 7 december. Ett märkligt sammanträffande eftersom rätt svar var just sju.

– Jag och mina kolleger på Kemakta Konsult läser alltid Forskning & Framsteg på karasterna. I december har vi sedan flera år som tradition att lösa julkalendern, berättar Maria Lindgren.

På arbetsplatsen finns kemiingenjörer, biologer, hydrogeologer, fysiker samt miljö- och vattentekniker.

– Denna blandade kompetens gör att vi gemensamt brukar kunna lösa gåtan relativt snabbt.

Men denna gång ledde bland annat ledtråd nr 3 in dem på villospår. De trodde länge att det kunde vara salt eller talk som var rätt svar. Ledtråden den sjunde december gav dem dock en avgörande nyckel: ”Det vi kan se av dem i dag är från omkring år 1620”.

– Det ledde oss till en fundering över avståndet till olika stjärnor, och lite faktasökning förde oss till stjärnhopen Plejaderna eller Sjustjärnorna.

Samtliga ledtrådar och ett fylligt facit finns tillsammans med vinnarna på www.fof.se/julkalender.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor