Snabbare tåg drar mindre energi

Moderna tåg går 40-50 procent snabbare än äldre tåg dragna av lok, samtidigt som de drar upp till 30 mindre energi.
Publicerad

Enligt Järnvägsgruppen vid Kungliga Tekniska högskolan, som gjort beräkningarna tillsammans med tågtillverkaren Bombardier, kan dessa skillnader betyda stora besparingar. Ett byte från lokdragna tåg till moderna i trafiken i Mälardalen möjliggör en energibesparing motsvarande mer än vad 1 300 normalstora villor förbrukar. Skulle man göra samma byte i hela Sverige blir besparingen än mer dramatisk, upp till 15 gånger större.

Den minskade energiåtgången i de moderna snabbtågen beror till en tredjedel på lägre vikt. Moderna motorer, som återför energi till linjenätet när de bromsar, och tågets strömlinjeform står för resten av energibesparingen.

– Tidigare var energin så billig att det inte lönade sig att lägga pengar på att utveckla och tillverka vagnar med bra aerodyamiska egenskaper. Det var helt enkelt naturligare att hänga på saker på utsidan, säger Evert Andersson, professor i järnvägsteknik på KTH, som har lett studien.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor