Tio år på webben

Forskning & Framstegs webbplats fyller jämnt.
Publicerad

Det är nu exakt tio år sedan Forskning & Framsteg tog sina första elektroniska steg på nätet. Då presenterades nummer 2/97 på webben. Med sammandrag av artiklar om livets eventuella ursprung i underjorden, regnskog i Alaska samt kreolspråk över alla gränser sjösatte vi en av Sveriges allra första tidningswebbplatser.

Besöksantalet var blygsamt till en början och räknades i ett femtiotal om dagen. Ett år senare vann www.fof.se Svenska Publishingspriset i design. Uppmärksamheten kring priset gjorde att besöksantalet tiofaldigades över en natt. Därefter fortsatte besöksantalet att stiga brant uppåt. I dag har vi över 3 000 unika besökare om dagen.

Mest besökt var redan då vårt artikelregister. Till andra populära platser på webben hör våra länksamlingar, kunskapstipset med aktuella frågor ur de senaste årets utgivning och numera vår blogg och våra poddsändningar. Under värsta sudoku-hysterin var också våra handgjorda sudoku en självklar toppsida. Den årliga julkalendern, omröstningen om det bästa F&F-omslaget någonsin och andra tävlingar på webben har också lockat tusentals besökare.

När vi 2004 lanserade Sveriges första tidskriftsblogg kände inte många till begreppet. Tre år senare skriver fortfarande några utvalda forskare och redaktionen regelbundna betraktelser och kommentarer till nyheter från forskningsfronten. Den för redaktionen kanske mest förvånande succén var våra poddsändningar. Som första tidning i Sverige lanserade vi upplästa artiklar ur tidningen. Flera tusen personer laddar numera ner dessa ljudfiler och tar med sig Forskning & Framsteg i bilen, på tåget eller i skogen.

I år framför vi vår hyllning till Carl von Linné på nätet: en omröstning om Sveriges vackraste blomma. Hjälp till att göra den till alla tiders succé genom att rösta. På köpet kommer du att lära dig något om våra vanligaste blommor. Och du kan vinna en iPod.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor