Genomskinliga skärmar ger snabb information

Kirurger och piloter kan avläsa data på visir av glas eller plast.
Text Johan Falk
Publicerad

Forskare vid Northwestern University i Evanston, Illinois, har hittat ett sätt att tillverka genomskinliga transistorer. Transistorer spelar en nyckelroll i elektronik, och upptäckten gör det möjligt att exempelvis tillverka genomskinliga datorskärmar direkt på glas eller plast.

– Ett visir med inbyggd skärm vore användbart för alla som behöver information samtidigt som de arbetar med händerna, till exempel kirurger, sjukvårdare och piloter, säger Tobin Marks, ledare för forskningsprojektet.

Eftersom transistorerna kan tillverkas vid rumstemperatur blir de förhållandevis billiga. Utvecklingen drivs vidare av ett nystartat företag, och Tobin Marks räknar med att prototyper på skärmar blir klara under första halvan av 2008.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor