Hemligheter från och till folket

Ny webbplats för att läcka hemligheter ska ge en kanal för förtryckta.
Text Johan Falk
Publicerad

I vår öppnar en webbplats som ska göra det lättare att läcka hemligheter om totalitära regimer. På wikileaks.org, som webbplatsen heter, ska besökare kunna lägga ut dokument utan risk att bli identifierade. Sofistikerad kryptering och avidentifiering ska göra det så gott som omöjligt att spåra användare.

Prefixet wiki, som är hawaiiska för ”snabb”, visar att det är en webbplats där man från en vanlig webbläsare kan lägga in information, samt även kommentera och analysera vad andra har lagt in. Förhoppningen är att öppen granskning ger bättre analys och större genomslagskraft än om granskningen sköts av ett fåtal experter. Förebild är Wikipedia – ett uppslagsverk öppet för allmänhetens redigering, som uppnått hög kvalitet.

WikiLeaks mål är att erbjuda en säker kanal i länder med totalitära regimer, men arrangörerna hoppas också att webbplatsen kan hjälpa till att avslöja oegentligheter bland storföretag och makthavare i väst.

Webbplatsen samordnas av 22 personer runt om i världen, men bara ett fåtal namn är offentliga. Detta har – naturligtvis – lett till rykten om att WikiLeaks i själva verket styrs av amerikansk underrättelsetjänst. Andra befarar att anonymiteten kommer att utnyttjas för att sprida barnpornografi och kränkande material. WikiLeaks hoppas dock att detta kommer att avstyras av användarna själva.

Text Johan Falk
Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor